Filet z kurczaka z papryką – W takiej odsłonie, będzie hitem na Twoim stole
Filet z kurczaka to ulubione mięso moich dzieci. Aby więc danie z drobiem w roli głównej nie zrobiło się nudne, na okrągło wymyślam nowe modyfikacje i odsłony, tradycyjnie usmażonej piersi kurczaka.
Dzielę się więc z Wami sprawdzonym przepisem na fileta z kurczaka z papryką, ale marynowanego w wyjątkowy sposób. Mięso jest delikatne, kruche i soczyste, a moje dzieci zachwycone! Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
2 podwójne filety z kurczaka
-
2 papryki czerwone
-
100 g musztardy
-
100 g kwaśnej śmietany
-
sól do smaku
-
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym.
2. Co 2 cm., wykonaj ukośne nacięcia po obu stronach fileta.
3. Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w średnie paski. Następnie powkładaj je w każde wykonane nacięcie.
4. Tak przygotowane filety, przełóż na blaszkę, przykrytą papierem do pieczenia. Teraz wymieszaj musztardę ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Całe filety, dokładnie wysmaruj przygotowaną mieszanką.
5. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez 20-30 minut – przykryte folią aluminiową, potem zdejmij folię i piecz nie dłużej niż 40-45 minut, aby mięso nie było suche.
Tak przygotowane filety z kurczaka, podawaj na ciepło. Świetnie komponują się z ziemniakami lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw. Smacznego!