Sałatka berlińska z szynką i serem – Dzięki tym składnikom smakuje fantastycznie. Moi bliscy zawsze są zachwyceni

Smaczna, prosta w przygotowaniu i szybka sałatka, którą robię zawsze wtedy kiedy mam ochotę na coś lekkiego i zarazem sycącego. Pracuję i nie mam zbyt wiele wolnego czasu na przygotowanie kulinarnych cudów, więc ta sałatka jest na takie okazje idealna.

 

 

Dzielę się dziś z Wami przepisem na klasyczną sałatkę berlińską, która w takiej postaci smakuje moim bliskim najbardziej. Pikantność sałatki, możesz dowolnie regulować w zależności od upodobań Twoich bliskich. Gwarantuję, że obok niej nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Szynka 140 g
  • Ogórek świeży 1 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Twardy ser 50g
  • Kwaśna śmietana 30 ml
  • Musztarda 5 ml
  • Ziemniaki 2 szt.
  • Sól 2 łyżeczki
  • Koperek do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Szynkę i ogórka, pokrój w drobną kostkę.

 

2. Ziemniaki ugotuj do miękkości, jajka na twardo, a następnie wystudź. Potem, oddziel białka od żółtek, białka i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Połącz z szynką i ogórkiem, dobrze wymieszaj.

 

3. Teraz, zetrzyj żółtka na tarce, dodaj do nich musztardę, śmietanę, drobno posiekany koperek i dobrze wymieszaj.

 

4. Przygotowanym dressingiem, polej sałatkę, dodaj starty na tarce o grubych oczkach ser, dopraw do smaku solą i wymieszaj. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, udekoruj sałatkę świeżymi ziołami. Możesz również zmienić nieco smak sałatki, dodając ogórka małosolnego zamiast świeżego, zastąpić jaja kurze – przepiórczymi i dobierając szynkę o dowolnej pikantności. Smacznego!
error: Content is protected !!