Castella – Japoński przysmak, który przygotujesz w kilka minut. Genialne ciasto jajeczne bez sody i proszku do pieczenia
Ciasto jajeczne Castella jest bardzo popularne w Japonii, jednak tak na prawdę przybyło do tego kraju z Portugalii. W dosłownym tłumaczeniu, znaczy „chleb z Kastylii”. Najbardziej pokochali je żeglarze, którzy z dumą przekonali się, że to ciasto zachowuje swoją świeżość przez bardzo długi czas.
Ja najczęściej, przygotowuję to ciasto jako samodzielny deser ale jeśli mam ochotę na nieco bardziej wykwintne ciasto, to jest świetną bazą i świetnie komponuje się z każdym dodatkiem. Najczęściej łączę je z domowymi dżemami, powidłami, konfiturami i świeżymi owocami. W każdej postaci smakuje wyjątkowo. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Mąka pszenna 100 g
-
Masło 100 g
-
Mleko 100 ml
-
Cukier 100 g
-
Jajka 6 szt.
-
Ekstrakt waniliowy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. W wygodnym garnku z grubym dnem, podgrzej mleko z masłem. Potem zdejmij z ognia.
2. Dodaj przesianą mąkę i mieszaj mikserem do czasu uzyskania gładkiej masy. Potem stopniowo dodawaj żółtka i ekstrakt waniliowy, nie przerywając miksowania.
3. Teraz, ubij białka z cukrem na gęstą, białą pianę. Następnie połącz ze sobą białkową pianę z masą żółtkową.
4. Uzyskane ciasto, przełóż do formy i umieść ją w większej formie wypełnionej wodą.
5. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 150 ° C, przez 70 minut. Gotowe!