Przepis mojej babci czyli bułeczki z twarogiem.
Przygotowanie bułeczek zajmuje tylko 15 minut, wiec sprawdzi się jeśli przyjdą nie zapowiedziani goście.
Składniki:
-
250 gram zmielonego twarogu
-
2 jajka
-
3 Łyżki cukru
-
szczypta soli
-
10 gram cukru waniliowego
-
15 gram proszku do pieczenia
-
250 gram mąki pszennej
-
20 ml mleka
Sposób przygotowania:
1. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy twaróg i dokładnie mieszamy.
2. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko mieszamy, dodajemy zawartość pierwszej miski i mieszamy na gładką masę.
3. Mieszaninę forujemy dłońmi w kulki.
4. Babeczki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i smarujemy je odrobiną oleju.
5. Pieczemy w 190°C przez 15-20 minut.
Po upieczeniu babeczki warto posypać cukrem pudrem.