Ciasto ekler bez pieczenia. Ten pyszny deser zrobisz w kilka minut. Nikt mu się nie oprze

To doskonała opcja dla każdej zapracowanej Pani domu, która właśnie się dowiedziała o niespodziewanych gościach. Pyszne, domowe ciasto na bazie ciasteczek, które nikogo nie pozostawi obojętnym!

 

 

Oprócz ciasteczek bez dodatków, możesz również użyć tradycyjnych herbatników lub biszkoptów.

 

SKŁADNIKI
  • 520 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 7 łyżek cukru
  • 2,5 łyżki skrobi
  • 450 g ciasteczek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE

Najpierw przygotuj krem. Będzie to domowy budyń. 250 ml mleka zagotuj na małym ogniu. Do pozostałych 250 ml mleka dodaj żółtko, skrobię, ekstrakt waniliowy i 3 łyżki cukru. Dokładnie wszystko wymieszaj.

 

Wlej przygotowaną mieszankę do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem odstaw do wystygnięcia.
Formę, wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Zaczynając od ciasteczek, układaj z kremem naprzemiennie. Jako ostatnią warstwę wyłóż ciasteczkami.

 

Teraz czas na polewę. Łyżkę mleka, 4 łyżki cukru i kakao wymieszaj i zagotuj. Kiedy masa będzie wrzała, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Potem zdejmij z ognia i polej całą powierzchnię ciasta i włóż do lodówki. Smacznego!

error: Content is protected !!