Ciasto ekler bez pieczenia. Ten pyszny deser zrobisz w kilka minut. Nikt mu się nie oprze
To doskonała opcja dla każdej zapracowanej Pani domu, która właśnie się dowiedziała o niespodziewanych gościach. Pyszne, domowe ciasto na bazie ciasteczek, które nikogo nie pozostawi obojętnym!
Oprócz ciasteczek bez dodatków, możesz również użyć tradycyjnych herbatników lub biszkoptów.
SKŁADNIKI
-
520 ml mleka
-
1 żółtko
-
50 g masła
-
2 łyżki kakao
-
7 łyżek cukru
-
2,5 łyżki skrobi
-
450 g ciasteczek
-
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE
Najpierw przygotuj krem. Będzie to domowy budyń. 250 ml mleka zagotuj na małym ogniu. Do pozostałych 250 ml mleka dodaj żółtko, skrobię, ekstrakt waniliowy i 3 łyżki cukru. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Wlej przygotowaną mieszankę do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem odstaw do wystygnięcia.
Formę, wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Zaczynając od ciasteczek, układaj z kremem naprzemiennie. Jako ostatnią warstwę wyłóż ciasteczkami.
Teraz czas na polewę. Łyżkę mleka, 4 łyżki cukru i kakao wymieszaj i zagotuj. Kiedy masa będzie wrzała, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Potem zdejmij z ognia i polej całą powierzchnię ciasta i włóż do lodówki. Smacznego!