Nie dodawaj chemii do zupy: Przepis na domowy bulion warzywny bez chemii. To najlepszy sposób na jej przygotowanie.
W niektórych przypadkach używamy kostek bulionowych, aby pomóc nam w gotowaniu, ale nie są one bardzo wysokiej jakości. Dlatego warto zrobić go samodzielnie w domu bez chemii, którą można przechowywać przez długi czas.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 por
- 2 korzenie pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kalarepy
- 1/2 selera z koprem
- 1 kurkuma
- garść pietruszki
- olej słonecznikowy
- 80 gramów soli
Przygotowanie:
Umyte marchewki obrać. Pokrój w kostkę i umieść w głębokiej misce.
Usuwamy koniec z porów. Kroimy na pół, a następnie na plastry i wkładamy do miski.
Następnie do miski dodaj pokrojony w kostkę pasternak i pietruszkę. Dodaj cebulę i posiekane ząbki czosnku.
Usuń łodygi z kalarepy, obierz ją, posiekaj i dodaj do miski. Dodaj posiekany seler.
Kurkumę obrać, pokroić i przełożyć do miski. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dużą patelnię posmarować olejem, dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Mieszankę posyp solą, zamieszaj i smaż, aż puści sok.
Następnie przykryj patelnię pokrywką. Gotować do miękkości przez około 8 minut. Przenieś mieszaninę do pojemnika i zmiksuj mikserem ręcznym.
Masę warzywną wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Przykryj arkusz folią, pozwól mu ostygnąć i włóż na noc do zamrażarki.
Bulion pokroić w kostkę i zawinąć w folię. Następnie włóż kostki do zamykanej plastikowej torby. Możemy przechowywać w zamrażarce.