Nie dodawaj chemii do zupy: Przepis na domowy bulion warzywny bez chemii. To najlepszy sposób na jej przygotowanie.

W niektórych przypadkach używamy kostek bulionowych, aby pomóc nam w gotowaniu, ale nie są one bardzo wysokiej jakości. Dlatego warto zrobić go samodzielnie w domu bez chemii, którą można przechowywać przez długi czas.

 

 

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 selera z koprem
  • 1 kurkuma
  • garść pietruszki
  • olej słonecznikowy
  • 80 gramów soli

 

Przygotowanie:

Umyte marchewki obrać. Pokrój w kostkę i umieść w głębokiej misce.

Usuwamy koniec z porów. Kroimy na pół, a następnie na plastry i wkładamy do miski.

Następnie do miski dodaj pokrojony w kostkę pasternak i pietruszkę. Dodaj cebulę i posiekane ząbki czosnku.

Usuń łodygi z kalarepy, obierz ją, posiekaj i dodaj do miski. Dodaj posiekany seler.

Kurkumę obrać, pokroić i przełożyć do miski. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Dużą patelnię posmarować olejem, dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Mieszankę posyp solą, zamieszaj i smaż, aż puści sok.

Następnie przykryj patelnię pokrywką. Gotować do miękkości przez około 8 minut. Przenieś mieszaninę do pojemnika i zmiksuj mikserem ręcznym.

Masę warzywną wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Przykryj arkusz folią, pozwól mu ostygnąć i włóż na noc do zamrażarki.

dav

Bulion pokroić w kostkę i zawinąć w folię. Następnie włóż kostki do zamykanej plastikowej torby. Możemy przechowywać w zamrażarce.

dav

 

Smacznego!

error: Content is protected !!