Kostka Banoffee – obłędnie smaczne ciasto bez pieczenia.
Kostka banoffee to oryginalne i obłędnie smaczne połączenie kajmaku, bananów i bitej śmietany. Mimo że przepis jest dość długi (ciasto składa się z wielu warstw), nie jest trudny do wykonania.
Jest to przecież ciasto bez pieczenia, przygotowywane bardzo szybko. Nic się nie stanie, jeśli pomylą nam się warstwy, choć dobrze, by masa kajmakowa znalazła się w środku. Kostka banoffee to bardzo ciekawy przepis na każdą okazję!
Składniki
-
Herbatniki maślane (około 60 ciastek)
-
Puszka masy kajmakowej
-
1/2 litra mleka
-
1/2 litra schłodzonej śmietany kremówki 36%
-
4 średnie banany
-
3 żółtka i jedno całe jajko
-
3 łyżki mąki tortowej
-
Półtora łyżki mąki ziemniaczanej
-
Półtora łyżki żelatyny
-
Pół laski wanilii
-
150 gramów cukru
-
Łyżka cukru-pudru
-
300 gramów masła (masło powinno być ciepłe)
Sposób przygotowania:
Żółtka i jajko należy utrzeć na sztywną masę. Dodajemy do niej pół szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Całość starannie ucieramy tak, aby nie powstały grudki.
Pozostałą część mleka gotujemy z laską wanilii. Gdy mleko lekko się wystudzi, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając. Powstaje w ten sposób masa przypominająca budyń. Przykrywamy ją i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem tak, by powstała puszysta masa. Następnie dodajemy do niego wystudzoną masę budyniową. Masło i budyń należy łączyć bardzo powoli, po jednej łyżce – nadal; ucierając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Należy pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Spód ciasta tworzy warstwa herbatników maślanych. Wybieramy około 1/7 ciastek, resztę odkładamy na kolejne warstwy ciasta. Pamiętajmy, że warstw herbatników będzie aż siedem. Układamy je na średniej wielkości formie wyłożonej papierem do pieczenia. Banany kroimy w plastry. Niewielką ilość bananów i masy kremowej rozprowadzamy równomiernie na warstwie herbatników. Nie zużyjmy całego kremu – potrzebne będą nam trzy warstwy masy kremowej.
Następnie na wierzch ciasta wylewamy większą ilość masy kremowej – tak, by całkowicie przykryła banany. Następnie kładziemy na wierzch drugą warstwę herbatników.
Starannie mieszamy masę kajmakową. Następnie rozlewamy połowę kajmaku na drugiej warstwie herbatników. Na masie kajmakowej układamy trzecią warstwę ciastek. Na trzeciej warstwie ciastek rozkładamy pozostałą masę kremową. Przykrywamy ją czwartą warstwą herbatników.
W osobnym naczyniu przygotowujemy żelatynę, zalewając ją niewielką ilością wody i pozostawiając do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w rondelku z niewielką ilością wody. Można użyć także żelatyny błyskawicznej (w proszku). Żelatynę mieszamy, nie doprowadzając jej do wrzenia.
Starannie wyrównujemy wierzch ciasta. Rozkładamy na nim pozostałą część masy kajmakowej (ponownie starannie wymieszanej). Następnie na kajmaku rozkładamy szóstą warstwę herbatników maślanych. Przykrywamy ją trzecią (ostatnią) warstwą kremu, a następnie siódmą (ostatnią) warstwą herbatników maślanych.
Śmietaną kremówkę (36%) ubijamy na sztywną pianę. Do śmietany dodajemy niewielką ilość cukru. Do żelatyny dodajemy łyżkę bitej śmietany i mieszamy. Następnie stopniowo łączymy pozostałą część żelatyny z bitą śmietaną. Trzeba uważać, by śmietana nie opadła.
Powstałą masą dekorujemy wierzch ciasta. Możemy rozłożyć jednolitą warstwę śmietany z żelatyną lub użyć strzykawki cukierniczej. Przed podaniem ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Udekorować możemy je w dowolnie wybrany sposób, np. brzoskwiniami i czekoladą.