Pyszny likier „100 liści”: wszyscy sąsiedzi biegną do mnie aby go skosztować.
Aronia czarna, 33 liście wiśni, 33 liście malin i 33 liście czarnej porzeczki to prawdziwy koncentrat witaminowy o delikatnym smaku.
Oprócz niezwykłego smaku, ma wiele przydatnych właściwości: może obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnić układ odpornościowy, oczyścić organizm z toksyn.
Likier „100 liści”
SKŁADNIKI
-
33 liści czarnej porzeczki
-
33 liści wiśni
-
33 liści maliny
-
1 szklanka czarnej aronii
-
1 szklanka cukru
-
0,5 l. wódki
-
1 łyżeczka kwasku cytrynowej
PRZYGOTOWANIE
Dokładnie umyj wszystkie liście oraz aronię i włóż je do dużego rondla.
Wlej 800 ml wody, zamknij pokrywkę i włącz mały ogień. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotuj przez około 30 minut.
Gdy liście i aronia ostygną połóż je w durszlaku. Odcedź z nich sok poprzez delikatne naciskanie ich łyżką.
Masę liściowo-aroniową można wyrzucić. Nie jest już potrzebna.
Dodaj cukier i kwasek cytrynowy do powstałego soku. Podgrzej lekko, aby się rozpuścił.
Gdy mikstura ostygnie dodaj do niej wódki.
Przecedzić napój przez gazę złożoną na kilka warstw.
Niesamowity likier o rubinowy kolorze i wiśniowym aromacie gotowy!