Nadziewana pierś z kurczaka to nie tylko pyszny posiłek, ale prawdziwe dzieło sztuki z najzwyklejszych składników

Nadziewana pierś z kurczaka to nie tylko pyszny posiłek na obiad, ale prawdziwe dzieło sztuki z najzwyklejszych składników.

 

Delikatny i soczysty filet z kurczaka, pikantne nadzienie warzywne i rumiana skorupka, smaku tego dania nie sposób nie sposób nie kochać!

 

Składniki:

  • Filet z kurczaka 4 sztuki
  • Cebula 350 g
  • Seler 160 g
  • Marchewka 160 g
  • Czosnek 20 g
  • Pietruszka 15 g
  • Koperek 15 g
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Śmietana 1 łyżka
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Papryka słodka 1 łyżeczka

 

 

Przygotowanie:

Zetrzyj marchewki i korzeń selera, pokrój cebulę na pół pierścienie.

 

Cebulę podsmaż na oleju roślinnym na złoty kolor. Następnie dodaj marchewkę i seler, smaż wszystko, aż warzywa będą miękkie.

 

Posiekaj koperek i natkę pietruszki. Drobno posiekaj czosnek lub przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj w misce te składniki z duszonymi warzywami. Dodaj sól i pieprz do smaku.

 

Z boku piersi kurczaka wykonaj nacięcie, nie przecinając je jednak do końca, a następnie otwórz pierś jak książkę, przykryj ją folią i rozbij tłuczkiem. Posól mięso i pieprz, włóż farsz i zwiń w roladkę.

 

 

 

Umieść gotowe roladki w naczyniu do pieczenia, następnie posól i popieprz i włóż do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 20 minut.

 

Musztardę, śmietanę, paprykę, sól i pieprz wymieszaj. Posmaruj tym sosem roladki i włóż znów do piekarnika na kolejne 10 minut.

 

Takie pyszne danie z kurczaka można podawać jako gorącą przystawkę na świąteczny stół, ale równie dobrze sprawdzi się na kolację z przyjaciółmi czy rodzinny obiad, a wszyscy zjedzą je z przyjemnością, gwarantuję!

error: Content is protected !!