Twarogowe bułeczki – Zawsze wychodzą delikatne, puszyste i aromatyczne. Genialna przekąska, którą zrobisz w zaledwie 15 minut
Uwielbiam bułeczki twarogowe w każdej postaci dlatego, że można przygotować je ekspresowo, praca z nimi jest przyjemna i zawsze wychodzą doskonałe. Bardzo dużo eksperymentowałam w kuchni, aby uzyskać idealny smak i zaskoczyć domowników.
Muszę przyznać, że mi się to udało i dzięki temu moi bliscy często cieszą się pyszną, zdrową przekąską. Genialne połączenie smaków sprawia, że znikają z talerza błyskawicznie. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
-
Twaróg 250 g
-
Sól 1 łyżeczka
-
Masło 80 g
-
Mąka pszenna 180 g
-
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-
Cukier 3 łyżki
-
Wiórki kokosowe 2 łyżki stołowe
PRZYGOTOWANIE:
1. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z solą i pokrojonym w kostkę miękkim masłem.
2. Następnie, dodaj połowę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Na koniec, stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wymieszaj i ugnieć jednolite, gładkie ciasto.
3. Gotowe ciasto, podziel na dwie części i każdą zroluj w wałeczek. Potem rozwałkuj je na prostokąty o grubości 2-3 mm. Postrzępione i nierówne krawędzie odetnij.
4. Tak przygotowane ciasta, posyp cukrem, wiórkami kokosowym i zawiń ciasno w rulon.
5. Każdy rulon, pokrój na 5 cm kawałki i poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!