Wątróbka – Miękka i soczysta, dokładnie taka jaka powinna być
Wątróbka wołowa jest posiłkiem, który bogaty jest w wiele wartości odżywczych. Tak więc zachwyca nie tylko smakiem a także dostarcza energii na cały dzień. Poleca się ją szczególnie tym osobą, które mają problem z niedoborem cynku a także żelaza.
Ponadto jest lekkostrawna a także niskokaloryczna. W dużych ilościach powinna być spożywana przez ludzi, którzy mają niski poziom hemoglobiny. Warto zaznaczyć, że kusi ceną. Jest to niedrogie a także bardzo popularne danie. A więc jak ją odpowiednio przygotować?
Jeśli lubisz wątróbkę, ale chciałabyś przygotować ją w inny niż dotychczas, sposób. Polecam mój przepis, który zapewni unikalny smak, który zaskoczy wszystkich spożywających posiłek. Aby przystąpić do zadania przygotuj następujące
SKŁADNIKI:
-
1 jajko
-
wątróbka w ilości 600 g.
-
czosnek – 3 ząbki
-
cukier w ilości 1 łyżeczki
-
sól w ilości 1 łyżeczki
-
soda w ilości 1,5 łyżeczki
-
cebula w ilości 1 sztuki
-
mąka kukurydziana potrzebna będzie do panierki
-
do smażenia użyj oleju słonecznikowego
PRZYGOTOWANIE
1. Rozpocznij od umycia wątróbki i jej osuszania. Następnie należy pokroić w kostkę, najlepiej na duże kawałki.
2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. Rozpocznij to zadanie od wymieszania całego jajka z solą, cukrem, sodą a także czosnkiem (czosnek należy przecisnąć przez praskę). Następnie dodaj wątróbkę. Wstaw całość do lodówki i pozostaw na minimum 2 godziny.
3. Następnie przystąp do pokrojenia cebuli i podsmażenia jej na oleju słonecznikowym.
4. Zmarynowany kawałek wątróbki obtocz w mące a następnie włóż go na rozgrzaną oliwę. Dla smaku można dodać troszkę masła. Aby wątróbka była dobra należy ją smażyć około 3 minut z każdej strony.
5. Na koniec dobrze podsmażoną, przyrumienioną wątróbkę obsyp wcześniej usmażoną cebulą, przykryj a także zmniejsz temperaturę. Pozostaw na około 5 minut. Gotowe!
Wątróbka, która jest przygotowana w ten sposób po prostu rozpływa się w ustach. Posiada chrupiącą skórkę. Jej niezwykły aromat zachęci pozostałych do jej spożycia. Jest to bardzo prosty, szybki a także smakowity przepis na smażoną wątróbkę.